Orhideje

Ljetni forum: vikendica, vrt, vrt, cvijeće.

Ljetni forum: o kućici, o cvijeću, o vašem dvorištu

patlidžan

status: offline

Poruka iz Sofije »16.01.2008, 15:23

status: offline

Poruka od korisnika: mahaon »16.01.2008, 15:42

status: offline

Poruka iz Sofije »16.01.2008

status: offline

Poruka od korisnika Yekaterina Beltyukova »27.02.2008, 22:04

Pro Poruke: 12341 Registriran: 11.01.2008, 20:57 Hvala: 39 puta Zahvaljeno: 1316 puta

status: offline

Poruka od korisnika amplex »27.02.2008, 22:15

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1420start=45

Sjeme LLC "Sjeme NK" Patlidzana F1 Marzipan - pregled

Ukusno, ali zahtijeva pravilnu kultivaciju

Patlidzana u zadnje vrijeme raste. I, kao i obično, kupujem sjeme sa slike na torbi. Dakle, sjeme hibrida Marzipan kupio je nakon što je pročitao ono što je imao, citiram:

pulpa je sočna, izvrsnog okusa, kremasto-bijela, bez gorčine. Najviše ukusna s bilo kojom metodom obrade! Idealno za roštiljanje. Čak ih i najodvratniji ne mogu odbiti.

Cijena torbe bila je 16 rubalja. Broj sjemenki - 35 komada.

Sjemenke su savršeno porasle. Uz rastuće sadnice nema problema. Sadnica je posađena krajem svibnja u staklenik s skloništem s filmom, a zatim u lipnju - spunbod zbog racije koloradskih buba.

Moji su patlidžani procvjetali, postali su samo zgodni, i radovala sam se prvim plodovima. Ali! Vrijeme se miješalo u moje planove: hladno vrijeme s obilnim kišama koje su trajale gotovo dva tjedna.

A onda je počelo. Moje su se biljke razboljele. Počeli su objesiti lišće, odvesti jajnik. Proučavajući sve dostupne informacije, došao sam do zaključka da su to korijenski trun i uvenuća.

Zaključak. Tvrtka LLC "Sjeme NK", unatoč izvrsnoj klijavosti i ukusnim plodovima, nije se potrudila obavijestiti kupce o potpunom opisu sorte. Na vrećici nema ni riječi o razdoblju dozrijevanja, visini biljaka, o tome da je hibrid nestabilan u odnosu na bolesti, da je ovaj hibrid poželjno uzgajati u staklenicima. Za koju je uzela jednu zvijezdu.

Ipak, patlidžan F1 Marzipan ima više prednosti nego mane. Preporučujem ovu sortu za vrtlara. Isto, podučavano gorkim iskustvom, iduće sezone ponovno će uzgajati Marzipan, ali samo u stakleniku polikarbonata.

Hvala na pažnji! Bilo bi mi drago ako vam moj pregled bude koristan! Sretno svima u dobivanju velikih prinosa!

Više o mojim postignućima u uzgoju cvijeća i povrća iz sjemenki možete pronaći ovdje.

http://irecommend.ru/content/vkusnyi-no-trebuet-pravilnoi-agrotekhniki-vyrashchivaniya

Obilježja i opis marcipana patlidžana F1, uzgoj hibrida i njega

Vrste i hibridi patlidžana se uzgajaju dovoljno da bi uzgajivači mogli odabrati koji im je najbolji. Na primjer, marcipan od patlidžana F1 preferiraju oni koji vole velike plodove s izvrsnim okusom. To je jedan od novih hibrida domaćeg uzgoja, koji osim toga ima i druge pozitivne osobine. Razmotrite ih detaljnije.

Značajke i opis hibrida

Patlidzana Marzipan je sredinom sezone hibrid, vrijeme od nicanja sadnica dok plodovi ne dostignu tehnicku zrelost je 120-127 dana. Pogodno za uzgoj na otvorenom polju uglavnom u južnim dijelovima Ruske Federacije, jer su biljke termofilne. U središnjem dijelu Rusije posađene su u staklenicima ili staklenicima.

Prema opisu izvora, ovaj hibrid ima sljedeće karakteristike:

  • Grmovi patlidžana od patlidžana rastu do 1 m visine;
  • uspravne biljke;
  • zeleno lišće, veliko;
  • cvjetovi u patlidžanu pojedinačni ili koncentrirani u cvatovima;
  • plodovi su veliki, mesnati, standardni oblik patlidžana;
  • srednja duljina patlidžana - 15 cm, širina - 8 cm;
  • meso im je blijedo krem, slatkasto, ne gorko;
  • sjemenke su male, sadržane u maloj količini;
  • Koža peleta bogate ljubičaste boje, sjajna.

Prinos hibridnog marcipana F1 - 1,5-2 kg s 1 grmom s težinom ploda od 03-0,6 kg. Patlidzane su prikladne za kuhanje bilo kojeg jela s patlidzanima, ali su osobito uspješni ako se peku na zice.

Snage i slabosti

Patlidzana Marzipan ima vrline za koje povrtnjaci stavljaju mjesto ispod njega u svojim vrtovima. Ovo je:

  • mogućnost uzgoja patlidžana na krevetima u otvorenom tlu na jugu Rusije iu staklenicima u drugim regijama;
  • izvrsna prezentacija;
  • ugodan okus voća;
  • dobra tolerancija na toplinu i sušu;
  • veliki plodovi;
  • dobar prinos.

Nedostaci hibridnog patlidžana od marcipana također su dostupni. To su neprikladnost sjemena za prijenos nasljednih osobina i potreba da se formira grm i podvezica, kao i:

  • zahtjevno osvjetljenje: kada nedostaje svjetla, koža ploda ne dobiva karakterističnu boju, ali ostaje svijetlo ljubičasta ili postaje smeđa;
  • krhkost izdanaka, koji se može razbiti pod težinom zrelog patlidžana;
  • Zahtjevi za temperaturu vode: kada se koriste za navodnjavanje hladne tekućine, biljke mogu odbaciti boju i jajnik.

No, sve to se može izbjeći ako pružimo grmovima kompetentnu skrb.

Agrotehnika uzgoja i njege

Patlidžani hibridni Marzipan F1 pogodan za uzgoj u otvorenom tlu ili u stakleniku. Da biste to učinili, prvo nabavite sadnice. Sjeme marcipana sije se sredinom i krajem ožujka. Biljke su zasađene za sklonište u svibnju, u krevetima u otvorenom tlu - u lipnju, nakon što postane toplije i nema opasnosti od mraza. Do vremena transplantacije, biljke bi trebale biti stare 50-70 dana.

Za uzgoj sadnica patlidžana, prikladni su pojedinačni spremnici: plastične ili tresetne posude s drenažnim rupama za odvod viška tekućine volumenom od 200-300 ml. Napunjeni su plodnim tlom i dobro navlaženi. Sjemenke su zasađene općenito u plitke kutije, ali u isto vrijeme budite sigurni da ćete kasnije roniti biljke.

Tlo za sjetvu se priprema iz tla i humusa u omjeru 1: 2, ili se te dvije komponente miješaju s tresetom u jednakim količinama. Druga mogućnost: zemljište + humus + veliki riječni pijesak. Mnogi vrtlari također koriste gotove podloge iz trgovine. Za sadnju sjemena pogodna univerzalna tla za sadnice: takve smjese su već pripremljene za uzgoj povrća i sadrže sve komponente u idealnom omjeru., Kiselost tla za patlidžane treba biti neutralna ili blago kisela.

Sjeme hibrida prije sadnje ne treba posebnu predobradu. Mogu se saditi u suhom tlu. Ako želite, sadni materijal može biti samo natopljen stimulansima rasta, što će potaknuti prijateljski nastanak izbojaka.

Sjeme patlidžana hibrida marcipana sije se u čaše, jedno sjeme na dubini od 1-1,5 cm, 5-6 cm ostaje u kutijama između biljaka. ° C Nakon 1-1,5 tjedana pojavljuju se prvi izbojci.

Od tog trenutka svjetlosni dan za biljke trebao bi biti 10 sati. Noćna temperatura - 17-19 ° C. Sadnice su potrebne redovito zalijevanje, ali bez waterlogging i snažno isušivanje tla. U fazi 2 ovih listova, sadnice patlidžana iz kutija se presađuju u velike spremnike. Prije toga se obilno zalije, tako da se biljke mogu ukloniti bez oštećenja njihovog korijenskog sustava.

Za razdoblje uzgoja sadnica 2 puta hranio složena gnojiva s elementima u tragovima. Za 1-1,5 tjedna prije presađivanja u sadnice, sadnice se moraju očvrsnuti.

Za patlidžane marcipana biraju dobro osvijetljeno mjesto u vrtu, jer su ljubazni prema svjetlu. Sadnja sadnica provodi se prema shemi 3 biljke na 1 metar u nizu s razmakom između redova 75 cm. Grmlje se presađuju u rupe s grudom zemlje, bez oštećenja korijena, bez produbljivanja. Tlo je obilno natopljeno. Grmlje marcipana hibridne su visoke, jer kada dođu do grmlja 30 cm počinju se vezati.

Patlidzane se zalijevaju Marzipanom F1 u prosjeku 1 put u 7 dana prije cvatnje. Nakon toga 1 put u 3-4 dana. U toplom vremenu, navodnjavanje se provodi češće - do 3-4 puta tjedno. Upotrijebite toplu vodu. Voda biljke ujutro ili navečer pod korijenom. Nakon toga tlo se otpušta.

Malčiranje kreveta piljevinom, suhom travom i starom slamom pomaže u očuvanju vlage i smanjenju učestalosti zalijevanja.

Grmovi marcipana hrane se u fazi cvjetanja složenim preparatima. Na primjer, ovaj sastav se koristi za 10 litara vode:

  • urea - 1 žličica;
  • superfosfat - 2 žlice. l.
  • kalijev sulfat - 1 žličica.

Ili raspršite 20 g nitroammofoski na 1 m 2 površine kreveta, a zatim dobro zalijte tlo kako biste rastopili gnojivo.

Tijekom plodnog uzgoja patlidžani se oplođuju preparatima fosfor-kalij. Pripremite sastav superfosfata i kalijevog sulfata (2 tsp. Za 10 litara vode). Ako odrasli patlidžan lišće postane svijetlo zelena, što ukazuje na nedostatak dušika, doza dušičnih gnojiva raste. Preljev se uvijek kombinira s navodnjavanjem.

Da biste dobili dobru žetvu, provedite oblikovanje. Mladi biljke patlidžan Marcipan ostaviti 2 ili 3 od najrazvijenijih izdanaka, ostatak se uklanjaju. Nadalje, kako rastu, štipaju sve pastorke i presijecaju donje lišće do središnje vilice.

Prvi cvijet također nije ostavljen. Rezultat je plod će povući sve hranjive tvari za sebe i ometati rast i formiranje jajnika na grmu. 2-4 tjedna prije završetka vegetacije, uklonite sve cvjetove iz biljke i stegnite točke rasta. To potiče rast i sazrijevanje postojećih plodova. Prikupiti u fazi tehničke zrelosti, odrezati škare. Na sjemenkama nisu ostavljeni.

http://ogorodgid.ru/baklazhan/marcipan-f1-harakteristika-i-opisanie

Patlidžan Marzipan

Patlidžan Marzipan je mlada domaća sorta, namijenjena uzgoju u teškim vremenskim uvjetima: od topline i suše na jugu do oštrih sjevernih regija. Hibrid savršeno pokazuje svoje kvalitete u uvjetima zatvorenog tla i na otvorenim ležajima. F1 marcipan ima nesumnjivu prednost u odnosu na klasične sorte - njegovo meso nema gorki okus.

Povijest uzgoja

Predstavnik opsežne obitelji velebilje, patlidžana, pojavio se u Rusiji u 17. stoljeću, ali je nedavno počeo steći veliku popularnost. Egzotično voće postupno je postajalo uobičajeno i pojavljivalo se na poljima iu privatnim vrtovima.

Karakteristična gorčina karakteristična za okus patlidžana, ne svi vole. Izbor posljednjih godina usmjeren je na uklanjanje okusa pulpe i na uzgoj sorti otpornih na bolesti i klimu. Posebna pozornost posvećena je sposobnosti hibrida da rastu u otvorenom i zatvorenom tlu.

Marzipan F1 - plod rada uzgajivača iz sjemenarskog poduzeća "Ruski vrt". Domaća hibridna sorta patlidžana je univerzalna: prikladna je za uzgoj i na jugu zemlje iu dalekom sjeveru u staklenicima.

Opis Patlidžan Marzipan

Razina patlidžana Marzipan se odnosi na srednje velike hibride. Njegov jak razgranati grm doseže visinu od 1 m. Središnje drveno stablo je uspravno, listovi su veliki, bogato zeleni. Cvijeće iz Marzipana F1 pojedinačno, rijetko sakupljeno u malim cvatovima.

Na otvorenom tlu sorta se uzgaja samo u južnim dijelovima zemlje. Termofilna kultura zahtijeva stavljanje u staklenicima i staklenicima već u umjerenim klimatskim područjima središnjih regija. U zaštićenom tlu dobro raste u Nechernozemie, sjevernim dijelovima Ruske Federacije i na Dalekom istoku. Prema recenzijama, patlidžan marcipan F1 je popularan među ljetnim stanovnicima moskovske regije.

Opis voća

Patlidzana sorte Marzipan klasicnog oblika, u obliku kruške. Velika, mesnata voća ispunjavaju sljedeće karakteristike:

  • duljina - do 15 cm;
  • promjer na najširem mjestu - oko 8 cm;
  • bijelo meso s kremastim nijansama;
  • kora je tamno ljubičasta, sjajna;
  • male sjemenke, male;
  • slatkog okusa, bez gorčine.

Na jedan grm patlidžana sorte Marzipan, prema recenzijama, sazrijeva do 4 kom. veliki i nekoliko malih plodova. Mala količina se kompenzira velikom veličinom: težina jednog zrelog povrća može biti veća od 1000 g.

Značajke sorte

Patlidzana dolazi iz tropa i ne podnosi temperaturne fluktuacije. Ako se hladi do + 15 ° C noću, F1 marcipan prestaje rasti. Na +5 ° C grm umire.

Prinos i plodnost

Srednje iskusan marcipan F1 uzgojen je putem sadnica. Od sjetve sjemena do prvog zrelog patlidžana prolazi od 120 do 130 dana. U toplim klimatskim uvjetima grmlje plod do kraja listopada.

Moguće je ukloniti oko 2 kg voća iz grma Marzipana F1, s prosječnom težinom jednog patlidžana od 300 do 600 g. Kultura je iznimno zahtjevna po kvaliteti tla. Uz dobru aeraciju tla i redovito hranjenje, plodovi rastu više od 1 kg. Na prinos utječe čak i prisutnost kore na površini zemlje. Redovito otpuštanje poboljšava stanje korijena.

Korijenski sustav patlidžana je manje razvijen od nadzemnog dijela. Veliki plodovi mogu tako gusto grmiti da ga izvijaju iz zemlje. Bogata berba marcipana F1, izlivena na stabljike, zahtijeva podršku i podvezice.

Opseg voća

Pulpa sorti patlidžana Marzipan F1 ima iznenađujuće blagi okus. Ono što odražava njegovo "slatko" ime. Tipično za gorčinu patlidžana nema u potpunosti, što omogućuje korištenje povrća u pripremi jela i pojednostavljuje žetvu voća za zimu. Ocjena se cijeni i zbog nedostatka očito izraženih sjemenki.

Rok trajanja prikupljenog voća - više od mjesec dana. Gusta piling omogućuje prijenos Marzipana F1 bez gubitka prezentacije.

Otpornost na bolesti i štetočine

Patlidzana marcipana prema karakteristikama i opisu sorte otporna je na vecinu bolesti i rijetko je oštecena insektima. Prema ocjenama vrtlara, još uvijek postoji bolest tipična za ovaj hibrid.

Crna noga je gljivica radikalnog vrata uzrokovana kontaminacijom tla. Infekcija stabljike može uništiti cijeli grm, tako da je važno provesti preventivnu dezinfekciju tla. Tlo za sadnju sadnica treba zapaliti u pećnici.

Kao i sve velebilje, Marzipan F1 je ugrožen napadom krumpirove zlatice. Nakon sušenja krumpira lišće, štetnici premjestiti na patlidžana. U ovom trenutku, kemijska obrada grmlja je nemoguća, jer plodovi već počinju dozrijevati. Zaštitite sadnju od kornjaša mehaničkim metodama: skupljanje rukom, lupkanje lišćem iz spremnika. Moguće je spriječiti infekciju povlačenjem fine mreže preko slijetanja.

Prednosti i nedostaci sorte

Prema ocjenama patlidžana Marzipan F1 moguće je napraviti popis prednosti:

  1. Uzgoj u različitim klimatskim uvjetima, zbog svestranosti sorte (za staklenike i otvoreno tlo).
  2. Otpornost na kratkotrajno isušivanje tla i topline.
  3. Velik plod i dobar okus patlidžana.
  4. Stabilan prinos.

Nedostatak je nemogućnost korištenja sjemena iz uzgojenog voća za uzgoj sorti u budućnosti. Sadni materijal se mora kupiti svake godine. Hibridna sorta Marzipana F1 ne prenosi svoje karakteristike kroz razmnožavanje sjemena.

Značajke sadnje i njege

Da li se pojavljuju sortni znakovi izravno ovise o kvaliteti sadnica. Ruski vrtlari tradicionalno uzgajaju vlastite sadnice. Da bi Marzipan F1 bio zadovoljan žetvom, trebate znati nekoliko značajki uzgoja ovog hibrida.

Sjeme i tlo treba pripremiti za sadnju, a krajem ožujka možete početi raditi.

Značajke uzgoja sadnica patlidžana Marzipan F1:

  1. Sjemenke treba zagrijati na 25 ° C tijekom 4–5 sati, a zatim podići na 40 ° C i držati najmanje pola sata.
  2. Slaba otopina kalijevog permanganata ukiseljenog sadnog materijala oko 20 minuta.
  3. Tlo za sadnju nužno kalcinirano u pećnici za dezinfekciju.
  4. Spremnici s posađenim sjemenkama sadrže ispod filma na + 25 ° C, nakon pojave klice, temperatura se smanjuje na + 20 ° C.
  5. Patlidzane zaronite u fazi dva istinska lisca, nakon formiranja 8. lista, mlade biljke mogu se prenijeti na stalno mjesto.

Sadnice Marzipana F1 presađene u staklenik ili staklenik nakon 15. svibnja. Grmovi se do početka lipnja dovode na otvorene krevete s dobrim zagrijavanjem tla.

Sadnja sorte proizveden standard za patlidžan na otvorenom prostoru, i u staklenicima. Da biste dobili dobru žetvu, trebali biste znati zahtjeve koje usjevi čine na vlagu i nutritivnu vrijednost tla.

Značajke zalijevanje patlidžana:

  • i sadnice i odrasle biljke se zalijevaju samo zagrijanom vodom (do 25 ° C);
  • mladi patlidžani zalijevaju se jednom tjedno, dvaput tijekom sezone cvjetanja, zalijevanje se smanjuje u kolovozu;
  • kora na tlu je štetna za korijenje: nakon zalijevanja, otpuštanja ili malčiranja kreveta;
  • preplavljivanje za Marzipan F1 je opasnije od suše, gljivične infekcije nastaju zbog čestog zalijevanja.

Zahtjevna hranjenja je osobitost patlidžana. Sorta Marzipan F1 počinje oploditi u fazi sadnje, kada se pojavi drugi list. Transplantirani odrasli patlidžani oploditi dvaput: u fazi cvatnje i tijekom rasta ploda.

zaključak

Patlidzana Marzipan F1 zahtijeva pravilnu brigu za njegov razvoj i manifestaciju svojstava sorte. Zalijevanje, hranjenje i sadržaj tla u labavom stanju glavne su tajne uzgoja patlidžana. Ukusni i lijepi plodovi oduševit će iskusne vrtlare i one koji prvi put zasade sortu.

http://agrognom.ru/vegetables/eggplant/baklazhan-martsipan.html

Patlidzana Marzipan F1: prednosti, nedostaci sorte i nijanse uzgoja

Patlidzane za ruske vrtlari su odavno prestali biti neobicna egzotika, uzgajaju se u gotovo svim parcelama. Uzgajivači, zadovoljavajući želje potrošača, neprestano otkrivaju sve nove sorte i hibride. Ako vam trebaju veliki plodovi patlidžana s izvrsnim okusom, pogledajte hibrid Marzipana F1. To je dostojanstvo daleko od iscrpljenosti. Pojavljuje se na tržištu nedavno, sorta je već uspio osvojiti ljubav vrtlara.

Sortne značajke, prednosti i nedostaci patlidžana Marzipan F1

Patlidžani hibrid Marzipan F1 uzgaja ruski stručnjaci, pokretač je tvrtka "Ruski vrt". Oni proizvode sjeme i druge tvrtke, čak i poboljšavajući njihove karakteristike. Primjerice, oni koji su stvoreni za Sibir, odlikuju se većom otpornošću na hladnoću.

Sorta sjemenki Marzipan prodaje i agrofirma "Sibirski vrt"

Hibrid je nedavno postignuće uzgajivača. Sorta još nije uspjela ući u Državni registar, ali to ima sve preduvjete. A vrtlari su to već cijenili.

Patlidzana Marzipan F1, koja se nedavno pojavila u slobodnom pristupu, vec je uspjela zadobiti ljubav ruskih vrtlara

Marzipan F1 posebno je stvoren za uzgoj i stabilno plodonošenje u teškim klimatskim i vremenskim uvjetima. Biljke toleriraju južnu toplinu i sušu, prilagođenu verziju - nedostatak topline na sjeveru. Naravno, u regijama koje pripadaju "rizičnim zonama" preporučuje se uzgoj u staklenicima i staklenicima. Hibrid može izdržati temperature od 15 ° C (grmlje prestaje rasti) do 35-37 ° C (pelud postaje sterilan). Kritični minimum na kojem biljke odmah umiru je 5 ° C, održivost se održava na temperaturi od 10-12 ° C tijekom 7-10 dana. Optimalna temperatura ovog hibrida, na kojem se najbolje manifestira, je 25–28 ° C.

U smislu zrenja Marzipan F1 - sredinom sezone patlidžan. Od trenutka pojavljivanja sadnica prije uklanjanja prvog uzorka iz usjeva, prolazi 120-127 dana. Svaki grm donosi 1,5-2 kg patlidžana. Plodna rastegnuta, u južnim krajevima se nastavlja do sredine jeseni.

Visina biljke kada se uzgaja u stakleniku doseže 1 m, u otvorenom tlu - 70–80 cm. Grmovi su stabljike, ne šire se, stabljika je uspravna, snažna, stabilna. Donji dio je često drvenast. Listovi su veliki, cvjetovi su gotovo uvijek usamljeni (rjeđe se skupljaju u cvatovima od 2–3).

Grmlje u patlidžanu marcipan F1 visok, ali za takve dimenzije su vrlo kompaktne

Na grmu raste 4-5 patlidžana. Ali količina se kompenzira kvalitetom. Plodovi su veliki, težine 450–600 g (pojedinačni uzorci - do 800-1000 g). Oblik je gotovo pravilnog cilindričnog ili okruglog oblika. Prosječna duljina patlidžana marcipana F1 - 15 cm, promjer - 7–8 cm Meso je mekano krem, gusto. Vrlo je malo sjemenki, vrlo su male.

Plodovi hibrida Marzipan F1 su veliki, pravilnog oblika

Kora je tamno ljubičaste boje, sjajna, tanka, ali izdržljiva. To je zbog dobre transportnosti i kvalitete voća. Zreli patlidžani, čak i na sobnoj temperaturi, mogu se čuvati 25-30 dana bez gubitka njihove prezentacije i kvalitete.

Okus je vrlo mekan, nježan, zaslužio je pozitivne povratne informacije od profesionalnih kušača i vrtlara amatera. Gorčina karakteristična za mnoge sorte ne osjeća se. Možda je to upravo razlog "slatkog" imena. Patlidzane Marzipan F1 dobre su kako u bilo kojem drugom tijeku, tako iu pripremi domaih pripravaka. Ne moraju se prethodno oguliti i namočiti u slanu vodu.

Patlidzane Marzipan F1 imaju neobican, gotovo slatki okus, tako da ne moraju biti natopljeni kad se kuhaju boriti protiv gorcine.

Za hibrid karakteriziran dobrim imunitetom. Tipične za paslenov bolesti rijetko ga napadaju, štetnici ne pokazuju mnogo interesa.

Hibridnost znači nemogućnost skupljanja sjemena Marzipana F1 za sadnju za sljedeću sezonu. Sortne karakteristike s ovom metodom reprodukcije nisu sačuvane.

Video: osobno iskustvo uzgoja patlidžana Marzipan F1

Savjeti za hibridnu njegu

Nema baš toliko kategoričnih "zahtjeva" za vrtlara marcipana od patlidžana F1. Ako ih "slušate", to će pozitivno utjecati na produktivnost:

  • Kvaliteta podloge. Dobro prozračivanje tla, redovito otpuštanje i uvođenje humusa ili istrunutog komposta osiguravaju plodove mase do 1 kg. Najbolji preci za Marzipan F1 su sve vrste kupusa, krastavaca i mahunarki.
  • Photophilous. Kod iskrcavanja na zasjenjenom mjestu ili čak u djelomičnoj sjeni, koža ploda neće postati ljubičasta, u najboljem slučaju - svijetlo jorgovana ili zelenkasto-smeđa. Biljke će se razvijati sporije.

Patlidzana Marzipan F1 može preživjeti manjak topline, ali ne i svjetlo

Patlidzane karakterizira duga vegetacijska sezona, pa se gotovo uvijek uzgajaju metodom sadnje. "Ahilova peta" ovog hibrida, poput mnogih patlidžana, je gljivična bolest crnih nogu koja može potpuno uništiti žetvu u fazi sadnje. Postoje sjeme patlidžana koje su već prošle antifungalno liječenje u fazi proizvodnje, ima više otpornosti na ovu bolest. Nažalost, to nije slučaj s Marzipanom F1, njegova bolest vrlo brzo djeluje. Stoga, u fazi uzgoja sadnica prevencija je potrebno. U tlo se dodaje drveni pepeo (žlica na 2 litre), prije sadnje sjemenke se namakaju u otopini kalijevog permanganata u boji malina ili tretiraju bilo kojim biofungicidom (Alirin-B, Gamar, Planriz, Bayleton). Sadnice se hrane isključivo mineralnim gnojivima, organska tvar je mogući izvor spora patogena.

Video: uzgoj sadnica patlidžana

Marzipan F1 sadnice su postavljene tri po 1 m². Razmak između njih je 50–60 cm, između redova - 70–75 cm.

Povišeni dio Marzipana F1 je masivan, jer su biljke visoke, korijeni su krti i slabi u usporedbi s njim. Odmah nakon iskrcaja, preporuča se vezanje biljaka na rešetku ili drugu potporu. Zatim fiksirajte i bočne izbojke. Inače, grmlje pod težinom usjeva može se jednostavno "okrenuti" iz zemlje.

Najjednostavniji dizajn za vezivanje patlidžana je žica koja se proteže između dva stupa, ali su moguće i složenije strukture.

Video: kako vezati patlidžane

Za Marzipan F1, redovito navodnjavanje je vrlo važno. Ne dopustite da se tlo osuši. U slučaju neujednačenog zalijevanja, patlidžani ove sorte brzo će se razbiti. U vrućini može biti potrebno svakodnevno zalijevanje. Bilo koja metoda će biti prikladna, osim vodenih kapljica na biljci. Dobri prinosi uzrokuju povećane potrebe za hranjivim sastojcima. Preljev se uvijek kombinira s navodnjavanjem.

Video: značajke uzgoja patlidžana

Za grmlje Marzipan F1 nužno oblik. Prije prve vilice, svi izbojci se redovito uklanjaju. Iznad 2-4 napuštaju najmoćniji i najrazvijeniji bijeg. Formirani pastorci svakih 10-15 dana nakon što dosegnu dužinu od 3-4 cm.

Patlidzana Marzipan F1 treba redovito formiranje tijekom cijele sezone aktivne vegetacije.

Video: formiranje grma patlidžana

Patlidzani Marzipan vrtlari recenzije

Njegov izbor patlidžana završio na hibridni Marzipan F1. Odrasli su prošle godine u loncima i pod zemljom ispod spandbonda. Izvrstan prinos, veliko, izravnato voće (najveći - 435 g), nježna aroma od gustog bijelog mesa. Posađeno sredinom veljače, prvi plod je uklonjen 31. svibnja. Ranije je uzgajala i Najnježniji, Zeleni, Kralj Sjevera. Nisu mogli podnijeti konkurenciju s marcipanom.

Alesya

http://www.tomat-pomidor.com/forums/topic/7511-%D0%BB%D1%83%D1%87%D1%88%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0% BE% D1% 80% D1% 82% D0% B0% D0% B3% D0% B8% D0% B1% D1% 80% D0% B8% D0% B4% D1% 8B-% D0% B1% D0% B0 % D0% BA% D0% BB% D0% B0% D0% B6% D0% B0% D0% BD-2018 /

Prošlog ljeta sam zasadio patlidzan od marcipana u otvorenom vrtu, pokriven filmom na vrhu. Ona je prvi put posadila, iskreno, iz maženja, iako ga jako volim u kuhanju. Čak sam se iznenadio da su patlidžani! Ove godine opet ću ga posaditi.

Ekaterina Beltyukova

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1420start=45

Prošle godine sam zasadio patlidzan od marcipana. Sijao sam vrlo kasno (krajem ožujka), ali mi je i dalje drago. Patlidzane su bile velike i debele, poput prasadi.

Valentina63

https://www.forumhouse.ru/threads/12114/page-29

I ja sam zasadio marcipana i bilo je prekasno. Svi koji su pokušali bili su oduševljeni! I prošle godine nisam našao nikakvo sjeme u trgovinama, bio sam jako uzrujan.

Mafi

https://www.forumhouse.ru/threads/12114/page-29

Te je godine zasadila patlidžan marcipana F1. Lijepo, ali malo voća,

Pipal

https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=124start=375

Patlidzana marcipana F1 sjemena ne nailaze, je li itko vidio ovu srecu na prodaju? Zadovoljstvo u proteklom ljetu! Posijan, kao i obično, 19. veljače, dvaput je presađen u velike posude. Posađeno je debelo visoko "drveće" na visokim krevetima, prekriveno filmom sa strane. Možda su zbog toga jeli patlidžani, ali još uvijek moj voljeni kralj Sjevera bio je lošiji od marcipana.

Plyushchikha

https://forum.sibmama.ru/viewtopic.php?t=927978start=990

Marzipan F1 - moj omiljeni patlidžan. Prošle godine sam također volio Giselle.

Mama Lene Sonye

https://forum.sibmama.ru/viewtopic.php?t=927978start=990

Orašar lisičar točno donosi. Neću ga saditi ove godine. Marzipan je bio vrlo popularan kako po ukusu, tako i po prinosu, kralj Sjevera - svi su plodovi bili ružni.

Tngalka

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=51647st=400

Marzipan - patlidžan je vrlo ukusan, ali moja klima mu nije odgovarala. Grmovi grmlja, prilično slabi, padali su na vjetru. A paučina se također zaljubila u njega, kralj Sjevera stajao je pokraj njega - nije ga dotaknuo.

Baka Olya

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=51647st=400

Hibrid patlidžana Marzipan F1 vrlo je uspješna kombinacija vanjske prezentabilnosti voća i njihovog prekrasnog okusa s dobrim prinosom, relativnom nepažnjom u njezi i sposobnošću prilagodbe različitim vremenskim uvjetima. Sorta se može preporučiti i neiskusnom vrtlaru i kompetentnom vrtlaru.

http://orchardo.ru/30773-baklazhan-marcipan-opisanie.html

Patlidžan Marzipan za vašu parcelu

Patlidzana patlidzana je sorta zrenja. Kao i ostali članovi obitelji Solanaceae, povrće zahtijeva uvjete za uzgoj na otvorenim površinama. Glavni zahtjevi su termofilna priroda usjeva, pravilan plodored, dovoljna vlaga i plodno tlo.

Opis sorte

Marzipan se odnosi na sorte zrenja:

  1. Razdoblje od sjetve sjemena do formiranja plodova je 120-125 dana. Oni rastu uglavnom u južnim dijelovima Rusije, budući da je biljka voli toplinu.
  2. Stabljika biljke je stabilna i doseže visinu od jednog metra. Na krevetima su oslonci, jer teški plodovi lako razbijaju grmlje.
  3. Listovi patlidžana su veliki s purpurnom impregnacijom, pojedinačni cvjetovi ili skupljeni u male četke.
  4. Plodovi su veliki i mesnati - do 600 grama težine. Dužina zrelog patlidžana je 15 cm, širina - 8 cm, s sjajnom tamno ljubičastom kožom.
  5. Voće s pulpom svjetlosmeđe boje, sočno. Unutra je mala količina sjemenki.

Karakteristična raznolikost

Bush od povrća je visok s okruglim ili cilindričnim plodovima. Na svakom grmu od dva do tri patlidžana pravilnog geometrijskog oblika rastu od 0,4 do 1,0 kg. Patlidžan ima snažan korijenski sustav, prodirući na dubinu od 40 cm do 1 m.

  • otpornost na nepovoljne vremenske uvjete;
  • izlaz iz 1 grma je 1,5-2 kg;
  • izvrstan okus je prekrasna vrsta voća.

Biljka je svjetlo biljka. Razvija se i ubrzava plodnim uz kratki, ali svijetli, svijetli dan.

Srednje-sezonske sorte patlidžana kojima pripada marcipan duže služe kao plodovi, ali su otporniji na prerano zalijevanje i sušna razdoblja.

Odrastanje

Najbolji prekursori svih patlidžana su krastavci, kupus ili grah. Ali nakon rajčice, krumpira, paprike, sadnja ih se ne preporučuje.

Volite li ljetovati u zemlji? Onda ne žurite bacati plastične boce koje ste nakupili tijekom jeseni, zime i proljeća. U ovom članku možete saznati zašto je povoljno staviti staklenik koji je izrađen od plastičnih boca i kako ga možete izgraditi.

Zbog zahtjeva za toplinu i svjetlost, kao i za usporavanje rasta, sorta patlidžana se uzgaja u sadnicama.

sjeme

Za sadnju, koristiti sadni materijal iz prošlogodišnjeg usjeva, ali ne zaboravite da je patlidžan osjetljiv na bolesti kao što je blackleg. Ova gljivica dovodi do zatamnjenja glavnog vrata i daljnjeg uvenuća biljke.

Prije sjetve sjemena, tlo za izbojke zalijevajte kipućom vodom i stavite na lim za pečenje za dezinfekciju:

  1. Sjeme se zagrijava. Prvo, četiri sata na +25 ° C, zatim unutar četrdeset minuta temperatura se podigne na +40 ° C.
  2. Za dezinfekciju, sjemenke se stavljaju u otopinu mangana 20 minuta.
  3. Nakon toga se pere i natapaju u otopini s posebnim sredstvima koja potiču rast biljaka tijekom 12 sati.
  4. Nakon svih koraka namakanja, sjeme se raspršuje po vlažnom materijalu (na primjer, gazi) i stavlja se na toplo mjesto dok se ne izlegu.

Sijati sjeme patlidžana može biti u malim posudama. U budućnosti, to će štititi korijenje od oštećenja pri presađivanju biljaka na otvoreno područje. Od prvih izdanaka sadnica koje su izbile, izlaze najotpornije sadnice, dok se druge uklanjaju. Sapuni bi trebali biti šiljasti.

Njega sadnica

Posađene biljke u krevetima, kada je povratak proljetnih mraza isključen u drugoj dekadi lipnja. Do tog vremena, dob sadnica doseže 65-70 dana. Posljedično, sjeme se sadi u drugoj polovici ožujka. Najbolji dani za sjetvu i transplantaciju navedeni su u lunarnom kalendaru.

slijetanje

Kada starost mladih biljaka dosegne 65-70 dana, sadi se na krevetima koji se nalaze na povišenim i dobro osvijetljenim mjestima:

  • Tlo je obogaćeno mješavinom pijeska i humusa radi dodatnog zasićenja hranjivim tvarima.
  • Sadnice u posudama zalijevaju, uklanjaju se i postavljaju okomito u rupe za slijetanje.
  • Razmaci između grmlja u redu trebaju biti najmanje 40 cm, a bolje je zalijevanje toplom vodom za bolji opstanak.
  • Optimalna temperatura za normalan razvoj postrojenja je 25-30 ° C. Prekomjerni zahtjevi postrojenja i vlažnost tla. Najbolji pokazatelj je 80%.
  • Patlidzana zahtijeva kvalitetu tla, koja bi trebala biti lagana, hranjiva i kisikova. Ako biljci nedostaje dušika, rast grmlja se usporava, a njegovim viškom proces rasta kasni, a plodovi se formiraju kasnije.

Slabo tlo dovodi do sporijeg sazrijevanja ploda biljke.

  • Tlo u krevetima s patlidžanima neprestano se otpušta, a grmlje se gomilaju i korovaju. Tijekom vegetacije, patlidžani se zalijevaju svakih 10-14 dana s daljnjim otpuštanjem tla. Dva puta se hrani otopinom superfosfata i uree.
  • Vrh je zaboden na visini od 30-50 cm kako bi se stimuliralo grananje. Pravilno oblikovan grm ima 3-4 bočna izdanka, na kojima se nalazi 5-6 plodova.
  • Približno 25-35 dana nakon cvatnje sakuplja se prva žetva. Patlidžan je drvenast, pa koristite oštricu. Slomljeni patlidžani čuvaju se mjesec dana.

Sadnice, koje imaju 8-12 listova, mogu se saditi na gradilištu:

  1. Može se saditi nakon 14-15 svibnja, au otvorenom tlu - početkom lipnja, kada je isključena vjerojatnost mraza, a tlo se dobro zagrije.
  2. Prema riječima poljoprivrednika, prvi preljev stabljike proizvodi se čim grm naraste do 30 cm, a istovremeno je nemoguće čvrsto vezati stabljiku na podlogu, bolje je ostaviti stoku.
  3. Kada se formiraju snažni bočni izbojci, oni bi također trebali biti vezani za potporu (to se radi oko dva puta mjesečno).
  4. Grmlje idu 2-3 najjače bijega, a ostatak je obrezan. U ovom slučaju, na glavnom stablu potrebno je razbiti sve listove koji rastu ispod ove vilice. Iznad vilica treba ukloniti izdanke na kojima se ne proizvode plodovi.

Tijekom cijelog rasta i razvoja grmlja, važno je ukloniti suhe i oštećene listove. Na kraju sezone, preporuča se stisnuti vrhove stabljika i ostaviti 5-7 malih jajnika koji će dozrijevati do mraza. I tijekom tog razdoblja cvijeće je odrezano. Ako se pridržavate tih pravila, možete jesti veličanstvenu žetvu u jesen.

Bolesti i štetnici

Najčešće su patlidžani oštećeni puževima, novčićem, a posebno lisnim ušima.

Protiv tih štetočina dobro radi:

  1. Lijek "Strela", koji je bezopasan za ljudsko zdravlje.
  2. Osim toga, karbofos se može koristiti protiv lisnih uši prije pojave ploda, a prskanje lišća otopinom drvenog pepela (1 šalica po deset litara vode) koristi se tijekom dana.
  3. Od puževa pomaže popuštanje zemlje u vrućim vremenskim uvjetima, nakon čega slijedi oprašivanje tla suhom senfom, mljevenom crvenom ili crnom paprom.
  4. Uzgoj povrća u uvjetima staklenika, ne možete se boriti s Colorado buba i bijelo-krilima, prskanje biljke s otrovnim kemikalijama.
  5. Možete koristiti ljepljive zamke ili Phytoferms i preparate Iskra-Bio protiv štitastog moljca, ali ćete morati ručno skupljati kukce s larvama.
  6. Kada se uzgajaju patlidžani na otvorenom tlu, dopušteno je jednokratno prskanje Sonetovih kreveta iz Koloradskih kukaca i Confidora iz šišmiša.

Osim toga, vrijedno je spomenuti i takvo štetno kukce, poput medvjeda, koje uzrokuje veliku štetu na korijenski sustav biljke.

Na fotografiji možete vidjeti marcipan od patlidžana.

video

Video sadrži patlidžan s patlidžanom.

Plavi ocat Marcipan je popularan među vrtlarima zbog izvrsnog okusa ploda i otpornosti na nepovoljne uvjete.

http://prodachnika.com/ovoshi/baklazhany/martsipan.html

Patlidžan Marzipan za otvoreno tlo

Objavio / la Olga · Objavljeno 27. siječnja 2014. · Ažurirano 7. kolovoza 2018

Patlidzana Marzipan odnosi se na sorte srednje sezone. Kao i ostali članovi obitelji Solanaceae, povrće je izbirljivo u uvjetima rasta na otvorenom. Osnovni zahtjevi - termofilna kultura, ispravna plodored, dovoljno vlage, plodno tlo.

Povijest pojave patlidžana

Patlidžan pripada obitelji bujona. U prirodnim uvjetima kultura raste u istočnoj Indiji, odakle su nomadski Arapi doneseni u južnu Europu. U Rusiji, povrće pojavio samo u 17-18 Art.

Isprva, gorak okus ovog povrća bio je oprezan, ali s vremenom je postao popularan, uglavnom u južnim pokrajinama. Patlidžana je dobila uobičajeno ime za većinu - „plave“ i počeli su uzgajati usjeve u svojim vrtovima.

U posljednje vrijeme uzgajivači su počeli posvećivati ​​više pozornosti kulturi. Postoje mnoge vrste za uzgoj na otvorenom polju. To uključuje i Marzipan, izvedena uzgojna tvrtka Ruski vrt.

Opis Vrste marcipana

Marzipan se odnosi na sorte srednje sezone. Razdoblje od sjetve do formiranja ploda je 120-125 dana. Raste uglavnom u južnim dijelovima Rusije, jer je biljka termofilna.

Stabljika biljke je stabilna i doseže visinu od jednog metra. Na krevetima postavite podršku, jer teški plodovi lako razbijaju grm. Listovi patlidžana su veliki s ljubičastim mrljama, pojedinačnim cvjetovima ili skupljeni u male četke.

Plodovi su veliki i mesnati - do 600 grama težine. Zrela patlidžan dužina - 15 cm, širina - 8 cm, s sjajnom tamno ljubičaste kore. Voće s mesom blijedo krem, sočno. Unutra su male količine sjemena.

Karakteristične sorte Marzipan

Grm je jaka biljka s plodovima cilindričnog ili zaobljenog izgleda. Na svaki grm raste dva - tri patlidzana pravilan geometrijski oblik tezine od 0,4 do 1,0 kg. Patlidžana ima jak rastući korijenski sustav, prodire na dubinu od 40 cm do 1 m.

Prednosti sorte:

  • otpornost na nepovoljne vremenske uvjete;
  • prinos od 1 grma je 1,5–2 kg;
  • izvrstan okus;
  • lijep i uredan izgled voća.

Važno: Biljka je svjetlosna. Razvija se i ubrzava plodnost kratkom ali svijetlom dnevnom svjetlošću.

Srednje godišnje sorte patlidžana, koje uključuju i marzipan, imaju duži oblik plodova, ali su otpornije na prerano zalijevanje i sušno razdoblje.

Uzgoj sorti patlidžana marcipana

Najbolji su prethodnici svih patlidžana krastavci, kupus ili mahunarke. Ali nakon rajčica, krumpir, Ne preporučuje se biljka bugarskog papra.

Zbog zahtjeva za toplinom i svjetlom, kao i zbog sporog rasta, sorta patlidžana Marzipan uzgaja se na način sadnje.

Posadili biljke na krevetima kada je isključen povratak proljetnih mrazeva, u drugoj dekadi lipnja. Do tog vremena, sadnica doseže 65-70 dana. Posljedično, sjeme se sadi u drugoj polovici ožujka. Najbolji dani za sjetvu i presađivanje su Lunin kalendar.

Za sadnju pomoću sadnog materijala iz prošlogodišnje žetve. Sjeme se zagrijava. Prvo, četiri sata na + 25 ° C, zatim četrdeset minuta temperatura se podiže na + 40 ° C. Za dezinfekciju, sjeme se stavi u otopinu mangana 20 minuta. Nakon toga se pere i natapaju u otopini s posebnim sredstvima koja potiču rast biljaka tijekom 12 sati. Nakon svih faza namakanja, sjeme se širi na mokri materijal (npr. Gaza) i stavlja se na toplo mjesto dok se ne kljucaju.

Patlidzana je osjetljiva na bolest crna noga. Ova gljivica dovodi do zamračenja radikalnog vrata i daljnjeg uvenuća biljke. Prije sjetve sjemena, tlo za sadnice prelijemo kipućom vodom i kalciniramo na pladnju za dezinfekciju.

Sijte sjeme patlidžana u male posude. U budućnosti će štititi korijenje od oštećenja pri presađivanju biljaka na otvorenom tlu. Od prvog pojavio izbojci ostaviti najzdravije izbojci, dok su drugi uklonjeni. Sadnice nužno roniti.

Kada starost mladih biljaka dosegne 65–70 dana, sadi se u krevetima na povišenim i dobro osvijetljenim mjestima. Tlo je obogaćeno mješavinom pijeska i humusa radi dodatnog zasićenja hranjivim tvarima. Rasadnici u loncima se zalijevaju, izvlače i vertikalno stavljaju u jame za sadnju i posipaju zemljom. Udaljenost između grmlja u redu ne smije biti manja od 40 cm, a zalijevanje biljaka je bolje s toplom vodom, radi boljeg opstanka.

Patlidzana je biljka koja voli toplinu. Optimalna temperatura za normalan razvoj postrojenja je 25–30 ° C. Prekomjerni zahtjevi postrojenja i vlažnost tla. Najbolji pokazatelj je 80%.

Patlidzana je zahtjevna na kvalitetu tla, koji bi trebao biti lagan, hranjiv i zasićen kisikom. Ako biljci nedostaje dušika, rast grmlja se usporava, a kada je u izobilju, proces rasta se kasni, a plodovi se formiraju kasnije.

Važno: Slabo tlo usporava zrenje ploda biljke.

Tlo u krevetima s patlidžanima neprestano se otpušta, a grmlje se tuckuju i vezuju. Tijekom vegetacije, patlidžani se zalijevaju svakih 10-14 dana, uz daljnje otpuštanje tla. Napunite otopinu dvaput otopinom superfosfata i uree.

Stisnite vrh na visini od 30-50 cm kako biste stimulirali grananje. Dobro oblikovan grm ima 3-4 bočna izdanka, na kojima se nalazi 5-6 plodova.

Oko 25-35 dana nakon cvatnje, prvi usjev se bere. Stablo patlidžana je drvenasto, pa stoga koriste škare. Opljačkani patlidžani pohranjeni mjesec dana.

Pahuljica jagoda je popularna kod vrtlara zbog izvrsnog okusa voća i otpornosti na nepovoljna okruženja. Sreća ti žetve!

http://zakustom.ru/baklazhan-martsipan.html

Značajke sorti patlidžana Marzipan

Patlidzana Marzipan F1 - korisna povrca usjeva, koji sadrzi vitamine i elemente u tragovima. Karakteristike patlidžana Marzipan će omogućiti proučavanje njihovih karakteristika, pravila uzgoja i njege, donijet će žetvu povrća.

Značajke sorti patlidžana Marzipan

Karakteristična raznolikost

Patlidzani marzipan je srednji sezonski hibrid. To je termofilna kultura, sletjela u južne regije. Prema opisu, razdoblje prijema zrelog povrća je 120-127 dana. Od jednog grma dobivate 2-3 povrća.

  • izdržljivost protiv loših vremenskih uvjeta;
  • oblik voća i njihov ukus;
  • žetve iz grma oko 1,5-2 kg.

Stabljika marcipana je stabilna i doseže visinu od 1 m. Vezana je tako da grm ne lomi. Cvjetovi povrća su pojedinačni ili skupljeni u cvatove.

Mesnato voće, težina 600 g. Kremasta boja pulpe, s malom količinom sjemenki.

Odrastanje

Marzipanski patlidžani uzgajaju se sa svim svojim karakteristikama.

Sadnja sjemena

Patlidzana Marzipan je hibridna sorta pa se sjeme ne koristi za sadnju iduce sezone.

Sjemenke se sijaju krajem ožujka, zahtijevaju pripremu: zagrijavaju se 4 sata na temperaturi od 24-26 ° C, a zatim drže oko 40 minuta na 40 ° C. Za dezinfekciju, oni su namočeni 20 min u otopini kalijevog permanganata.

Kako bi se poboljšala klijavost, sjemenke se čuvaju 12 sati u otopini cirkona, zatim se umata vlažnom krpom i prebacuju na toplo mjesto na toplom mjestu.

Tlo za sadnice priprema se samostalno: miješaju humus s travom (2: 1) i dezinficiraju u pećnici.

Opis svojstava sadnje sjemena marcipana F1:

  1. Spremnici za sadnju ispunjeni tlom za 2/3 i navlaženi. U središnjem dijelu spremnika izrađuje se udubljenje u koje se stavlja proklijalo sjeme, prekriveno malim slojem tla. Kontejneri za filmske presvlake.
  2. Ako su sjemenke posađene u velikoj kutiji, brazde su napravljene na vrhu tla na udaljenosti od 5-6 cm jedna od druge. Kutija je pokrivena staklom ili filmom i poslana je na toplo mjesto s temperaturom od 25-28 ° C.
  3. Nakon 7 dana očekuju se izbojci, nakon čega se pokrov mora ukloniti, a sadnice staviti na svijetlo mjesto.
  4. Kako bi se izbjeglo izvlačenje sadnica, temperatura pada na 19-20 ° C.
  5. Sadnice zalijevati ujutro s toplom vodom, to učiniti pažljivo, bez ispiranja tla.

Briga o proklijanju

Prije sadnje sadnice treba otvrdnuti

Sadnice se presađuju u spremnik 10 * 10 cm, nakon pojave 2 lišća.

Priprema posuda za presađivanje: na dnu se stvaraju rupe, a od ekspandirane gline, šljunka, razbijene cigle ispunjava se tanak sloj drenaže.

2 sata prije presađivanja sadnice treba zalijevati. Tada se pažljivo premjestiti na novo mjesto, posuti vlažnim tlom do listova kotiledona. Nakon transplantacije dolazi do usporavanja rasta, a to je zbog formiranja snažnog korijenskog sustava. Biljka je zaštićena od sunčevog svjetla.

Sorta Marzipan F1 se zalijeva 5-6 dana nakon branja. Mjesec dana prije slijetanja na gradilište, sadnice počinju otvrdnuti. Kontejneri s biljkama nosili su se u zrak, postupno povećavajući vrijeme u zraku. Za to, posude s biljkama se izvode na svježi zrak.

Sadnja sadnica

Na parceli se sadi sadnice marcipana kada rastu 8-12 listova.

Patlidzana je kultura koja voli toplinu, nakon 14-15. Svibnja presađuje se u staklenik, a početkom lipnja u otvoreni prostor.

Kada grm dosegne 30 cm, napravi se prva podvezica, nakon što se pojave bočni izdanci, vezuju se za potporu. Na žbunju ostaju 2-3 jaka bijega, ostatak se uklanja. Na glavnoj stabljici sorte patlidžan Marzipan F1, sve listove koji rastu ispod vilice razbiti. Iznad vilica, izbacuju se izbojci bez plodova. Da biste dobili osloboditi od jake gustoće na grmlje u blizini vrhova stabljike su uklonjene na par listova.

Za dobro osvjetljenje i smanjenje rizika od oštećenja sive plijesni, lišće je odrezano. Obvezno je ukloniti sekundarne izdanke.

Važno je ukloniti suho i oštećeno lišće na kraju sezone kako bi prignječili vrhove stabljika i ostavili do 7 jajnika, oni će imati vremena za mraz. Tijekom tog razdoblja, odrezati i cvijeće.

đubrivo

Postupak primjene gnojiva:

  • nakon pojave prvih listova dodaje se mješavina gnojiva - 5 g amonijevog nitrata, 30 g superfosfata, 10 g kalijeve sumporne kiseline dodaje se u 10 litara vode;
  • 10 dana prije sadnje sadnica, otopina se unosi u tlo na temelju razrjeđenja 60-70 g superfosfata i 20-25 g kalijeve soli u 10 litara vode.

Oploditi patlidžan i potrebu za vrijeme cvatnje i plodonosenja:

  • tijekom cvatnje priprema se mješavina gnojiva: 5 g ureje, kalijev sulfat, 20 g superfosfata otopi se u 10 litara vode;
  • tijekom razdoblja plodnosti koristi se otopina: 10 g superfosfata, 10 g kalijeve soli u 10 l vode.

zalijevanje

Potrebno je pažljivo zalijevati povrće, držati tlo u neotklonom stanju. Najbolja opcija za zalijevanje je sustav za kapanje. Vrste patlidžana Marzipan F1 je osjetljiv na temperaturu, optimalno za zalijevanje će biti 25-28 ° C.

Voda biljka je potrebno ujutro, za očuvanje vlage u tlu obaviti popuštanje i malčiranje.

Učestalost navodnjavanja ovisi o klimatskim uvjetima: prije cvatnje svakih 7 dana (kanta vode po m²). Ako je vrijeme vruće, zalijevanje se povećava na 3-4 puta tjedno. Tijekom cvatnje: 2 puta tjedno, u kolovozu, zalijevanje se smanjuje.

http://fermoved.ru/baklazhan/marcipan.html

Opis vrste patlidžana Marzipan F1, njegova svojstva i prinos

Ljubitelji velikih plodova s ​​visokim okusom sve više preferiraju novu sortu patlidžana Marzipan F1. Hibrid je dobro očuvan u vrućem vremenu i dobro raste u sjevernim regijama. Da biste dobili bogatu žetvu, preporučujemo da unaprijed naučite pravila sadnje, uzgoja i njege. U našem članku naći ćete odgovore na sva vaša pitanja.

Hibridni opis

Marzipan F1 - srednji sezonski hibrid. Od vremena sjetve sjemena do zrelosti ploda traje 120-127 dana. Marzipan je kultura koja voli toplinu. Stoga se preporučuje za rast u južnim regijama, gdje plodovi rastu na otvorenom polju. U središnjim dijelovima Rusije uzgajaju se u stakleniku. Patlidzana raste velika. Unatoč snažnoj stabljici, zbog težine ploda, grm se lomi. Stoga je neophodno vezati se.

Karakteristike patlidžana Marzipan F1

  • grm raste do metra;
  • pulpa nije gorka, blijedo kremasta, slatkasta;
  • biljka se odnosi na uspravno;
  • cvjetovi rastu u cvatovima, također su pojedinačni;
  • listovi su velike, zelene boje;
  • oblik ploda je standardni;
  • prosječna dužina je oko 15 centimetara, širina - 8;
  • plodovi su mesnati i krupni;
  • patlidžani sadrže nekoliko malih sjemenki;
  • kora je sjajna, ljubičasta.

Plodovi težine 300 - 600 grama rastu. Tijekom sezone može se sakupiti oko 1,5-2 kg usjeva.

  • otpornost na nepovoljne uvjete;
  • visokog okusa, marcipan je jedan od najukusnijih sorti.

Odrastanje

Za maksimalni prinos slijedite jednostavne smjernice.

sjeme

Sjeme treba pripremiti unaprijed prije sadnje:

  1. Zagrijati četiri sata na +25 stupnjeva.
  2. Da izdrže sjemenke na 40 stupnjeva 40 minuta.
  3. Dezinficirati. Da biste to učinili, morate staviti sjeme u slabu otopinu kalij permanganata i potopiti za četvrt sata.
  4. Da biste povećali klijanje, isperite s kalijevim permanganatom i stavite 11 sati u bilo koju stimulirajuću otopinu.

Nakon svih faza pripreme, sjeme se stavi u mokru krpu i pohrani na toplo mjesto do klijanja.

tlo

Za uzgoj sjemena pomoću posebnog univerzalnog tla. Potpuno je pripremljen za rast povrća i uključuje sve potrebne komponente u pravom omjeru.

Možete pripremiti tlo sami. Da biste to učinili, možete koristiti jednu od sljedećih opcija:

  1. Pomiješajte 2 komada humusa s komadom zemlje.
  2. U jednakim omjerima kombiniraju humus, treset i zemljište.
  3. Umiješajte humus u istoj količini sa zemljom i grubim pijeskom.

Tlo treba biti blago kiselo ili neutralno.

Njega sadnica

Za sjeme pripremljeno sjeme počinje u drugoj polovici ožujka. Za korištenje sadnica:

  • bilo koji plastični spremnici;
  • posude za treset.

Kapacitet ne smije prelaziti 300 ml. Mora postojati rupa za odvod kako bi višak tekućine imao odvod. Napunite plodnim tlom, a zatim dobro navlažite.

Također posađeno sjeme u zajedničkim kutijama na udaljenosti jedna od druge. No kasnije će se pucati.

Kada se sadi u čaši, sjemenke se sade na dubinu ne veću od jedan i pol centimetara, jednu po jednu u središtu spremnika. U kutijama je potrebno ostaviti razmak između sjemena oko 5 centimetara.

Nakon sadnje potrebno je sjeme:

  • pokriti posude sa staklom ili prozirnom vrećicom;
  • ostavite sjeme na toplom mjestu s dovoljno svjetla. Temperatura mora biti + 22... + 26 stupnjeva.

Pri poštivanju temperaturnih uvjeta nakon 7-10 dana pojavit će se prvi izdanci. Odmah nakon ove točke trebat će vam:

  • slijedite svjetlosni dan, koji bi trebao biti 10 sati;
  • potrebna je temperatura noću unutar + 17... + 19 stupnjeva;
  • redovito zalijte vodom, ali ne pretjerivajte tlo. Ne dopustite sušenje. Zalijevati u jutarnjim satima i razdvojiti samo vodom. Kada zalijevanje hladnom tekućinom povećava vjerojatnost crne noge.

Ako su sjemenke posađene u zajedničku kutiju, onda kada se pojavi drugi pravi list, potrebno je presaditi u odvojene spremnike. Prije presađivanja obilno zalijevati tlo. To će pomoći dobiti biljku bez ozljeđivanja korijena. Nakon transplantacije, korijenski će se sustav početi formirati, tako da će se rast usporiti.

slijetanje

Na mjestu potrebno je posaditi biljku nakon pojave 8-12 listova. Patlidzane pripadaju kulturama koje vole toplinu, dakle:

  • presaditi u staklenik u drugoj polovici svibnja;
  • na otvorenom - sredinom lipnja.

Pravila skrbi

Za dobru žetvu morate pravilno brinuti o grmlju:

  1. Kada grm dosegne visinu od 30 centimetara, stabljika je vezana za potporu. Kako ne biste oštetili cijev, nemoguće je snažno zategnuti. Ostavite malu marginu. Zatim nekoliko puta mjesečno vezuju bočne izbojke koji se formiraju.
  2. Ostavite najviše 3 jaka bijega. Na stabljiku suzu sav lišće raste ispod tanjura. Snima se bez formiranja voća.
  3. Pravilno uklanjanje listova pomaže da se postigne dobro osvjetljenje cvijeća i smanji vjerojatnost sive truleži. Obavezno uklonite sekundarne izdanke.
  4. Tijekom cijele sezone pruned oštećena i sušena lišće.
  5. Na kraju ljeta stisnite vrh stabljike. Ostavite 5 jajnika, koji mogu dozrijevati do mraza. U isto vrijeme, odrežite sve cvijeće.

Zalijevanje i impregnacija

Prije cvatnje potrebno je zalijevati grmlje jednom tjedno. Čim se cvijeće formira na biljci, učestalost navodnjavanja se povećava na jednom svaka tri dana.

Za zalijevanje potrebno je koristiti samo toplu vodu.

Oni navodnjavaju tlo ujutro ili kasno navečer. Vode pod korijenom i provedite popuštanje zemlje. Zbog izrazito pregušenog tla, plodovi rastu mali i nisu jako ukusni.

http://dachamechty.ru/baklazhan/martsipan.html

Publikacije Višegodišnjih Cvijeća